ABANS DE COMENÇAR

En aquesta pàgina et presentam alguns conceptes que cal tenir en compte per treballar la salut comunitària: determinants socials de la salut, iniquitats en salut, participació comunitària i actius en salut.

QUÈ ÉS LA SALUT COMUNITÀRIA?

La salut comunitària és el conjunt d’actuacions destinades a millorar la salut de la comunitat en les dimensions físiques, psicològiques i socials, que actuen per mitjà de la capacitat col•lectiva d’adaptació positiva als canvis de l’entorn. Així ho recull la Llei 16/2010, de 28 de desembre, de salut pública de les Illes Balears. La salut comunitària és un eix prioritari de l’Estratègia Social de Promoció de la Salut de les Illes Balears 2016-2026.

La salut comunitària implica que la comunitat i els professionals que hi fan feina sumin esforços per millorar la salut i el benestar de la comunitat, i reduir-ne les iniquitats socials . Es tracta:

A l’hora de fer feina en salut comunitària és necessari que tots parlem el mateix idioma. Per això, hem de tenir en compte els conceptes que et presentam a continuació: determinants socials de la salut, iniquitats en salut, participació comunitària i actius en salut.

Et convidam a conèixer altres conceptes d’interès per al teu procés d’acció comunitària en el nostre glossari.

1. QUÈ SÓN ELS DETERMINANTS DE LA SALUT?

Els determinants de la salut són un conjunt de factors personals, socials, sanitaris, econòmics i ambientals que condicionen l’estat de salut de les persones i de les poblacions en què conviuen.

Els determinants socials de la salut són les circumstàncies en què les persones neixen, creixen, viuen, treballen i envelleixen, incloent-hi el sistema de salut.

Aquestes circumstàncies són el resultat de la diferent —i de vegades injusta— distribució de doblers, poder i recursos en els àmbits mundial, nacional i local, que alhora depèn de les polítiques adoptades.

2. QUÈ SÓN LES INIQUITATS EN SALUT?

L’ equitat en salut implica la capacitat d’aconseguir el màxim potencial de salut independentment del grup social al qual es pertany. No és el mateix equitat que igualtat.

Les iniquitats en salut o desigualtats socials en salut són les diferències en salut que es produeixen entre grups de població definits per factors socials, econòmics, demogràfics i/o geogràfics, que són sistemàtiques, injustes i tenen un origen social (en el sentit més ampli de la paraula); per tant, són modificables.

La igualtat en salut (equitat) implica que «idealment cada persona hauria de tenir una oportunitat justa per assolir el seu potencial complet de salut, i més pragmàticament que ningú no hauria d’estar en desavantatge per assolir aquest potencial sempre que aquest desavantatge es pugui evitar », segons la definició de l’Organització Mundial de la Salut de 1986.

Si bé hi ha diferències en salut per raons genètiques, hereditàries, etc., la majoria de les diferències en salut en les poblacions es deuen a causes relacionades amb factors polítics, econòmics, socials i culturals, de manera que les persones en les escales més desafavorides tenen una disponibilitat menor de recursos fonamentals , com ara aigua potable, aliments, habitatge, una feina digna o un medi ambient físic i social saludable.

Les iniquitats en salut afecten les diferents persones i grups en funció de diversos eixos de desigualtat com poden ser l’edat, el gènere, la classe social, l’ètnia, la migració, la diversitat sexual o funcional, el territori, etc. A més, aquests eixos s’entrecreuen entre si (dona immigrant en una zona rural o persona gran amb mobilitat reduïda i de classe social baixa).

Aquest marc de determinants socials condiciona que les intervencions davant de les desigualtats en salut s’han de dur a terme en diferents nivells d’intervenció perquè puguin ser efectives. Això inclou:

flecha Intervencions individuals per modificar estils de vida

flecha Modificacions del context social i dels entorns

3. QUÈ ÉS LA PARTICIPACIÓ COMUNITÀRIA EN SALUT?

És un procés en virtut del qual les persones i les famílies assumeixen responsabilitats pel que fa a la salut i al benestar propis i de la col•lectivitat, i milloren la capacitat de contribuir al desenvolupament propi i comunitari.

La participació comunitària en salut és una presa de consciència col•lectiva de tota la comunitat sobre els factors que frenen el creixement, mitjançant la reflexió crítica i la promoció de formes associatives i organitzatives que faciliten el bé comú.

L’objectiu és arribar a conèixer millor la situació pròpia i a trobar incentius per resoldre els problemes comuns. Això els permet ser agents del seu desenvolupament, en comptes de ser beneficiaris passius de l’ajuda al desenvolupament.

Aquest terme, per tant, descriu un conjunt complex de processos en els quals s’involucra la gent per augmentar els nivells de vida, la productivitat i aconseguir objectius polítics i socials.

4. QUÈ ÉS UN ACTIU PER A LA SALUT?

Un actiu per a la salut es pot definir com qualsevol factor —o recurs— que millora la capacitat de les persones, dels grups, de les comunitats, de les poblacions, dels sistemes socials i de les institucions per mantenir la salut i el benestar, i que els ajuda a reduir les desigualtats en salut. (Morgan i Ziglio, 2007).

PER ON COMENÇAM?

Quan treballam en salut comunitària, ens podem trobar amb tres escenaris possibles. Te'ls explicam i t’indicam com començar, segons quin sigui el teu cas.