estrategiaDeSaludLocal - 1 - contenido

ESTRATÈGIA DE SALUT LOCAL

Tant el Ministeri de Sanitat, a través de l’Estratègia de Salut Local, com la Xarxa Espanyola de Ciutats Saludables han engegat diverses iniciatives dirigides a enfortir la intersectorialitat en salut, millorar la visibilitat i la utilització dels recursos comunitaris que promouen la salut, i promoure la participació de la ciutadania i el seu apoderament per guanyar salut.

Tots els municipis que s’hagin adherit a l’Estratègia (nivell 1) comptaran amb una estructura que possibilitarà el treball intersectorial, la mesa, i hauran identificat recursos disponibles per possibilitar millors estils de vida, mapa d’actius, alhora que tendran la possibilitat de continuar avançant en el guany de salut (nivell 2).

A més d’aquestes dues accions, es proposen activitats transversals, com la integració d’equitat en totes les accions que es duguin a terme, la participació i el seguiment, el monitoratge i l’avaluació, i la coordinació entre administracions.

Esquema general de la implementació de l’Estratègia

L'ESTRATÈGIA DE SALUT LOCAL EN TRES PASSOS

imagen-categoria
right-line numero-fondo

1

Adhesió a l’Estratègia
imagen-categoria
left-line right-line numero-fondo

2

Creació de la mesa intersectorial i del mapa d’actius
imagen-categoria
left-line right-line numero-fondo

3

Avançam

COM HEM D’IMPLEMENTAR L’ESTRATÈGIA DE SALUT LOCAL

Adhesion

Adhesió

L’adhesió dels municipis a l’Estratègia té per finalitat atorgar un marc de compromís institucional a la seva implementació local.

Constitució de la mesa intersectorial

Guanyar salut transcendeix altres sectors més enllà del sanitari si tenim en compte l’enfocament de determinants socials de la salut.

mesa intersectorial

flecha Els set sectors clau per a la constitució de la mesa intersectorial són salut, educació, benestar social, transport, urbanisme, esports i medi ambient.

flecha Cada municipi pot incloure a la mesa altres sectors que consideri d’interès i progressivament se n’hi poden afegir d’altres segons les intervencions que es duguin a terme en el marc de l’Estratègia.

flecha És important donar cabuda en la mesa a persones o institucions que, sense que siguin de l’àmbit municipal, tenguin sinergies en la salut del territori municipal, com el personal directiu de centres educatius, centres de salut o de salut pública, etc.

flecha És fonamental la participació de la comunitat. Cada municipi, tenint en compte l’experiència en participació ciutadana i els avenços aconseguits al llarg de la implementació local, ha d’avançar en l’enfortiment de la participació ciutadana de la mera informació i la consulta cap a l’apoderament.

Elaboració del mapa d’actius

Els objectius de la identificació de recursos que generen salut són els següents:

  1. Visibilitzar, fer accessibles i oferir a la població els recursos locals que en poden millorar la salut.
  2. Obtenir una informació molt valuosa per estudiar la distribució de recursos per àrees i identificar focus d’acció per a un desenvolupament o potenciació posterior de recursos.
  3. Facilitar que les persones residents a la comunitat guanyin control sobre les seves vides i la seva salut mitjançant la identificació i mobilització de recursos de la comunitat.
avanzamos

Avançam

Per avançar és clau la implicació dels diferents protagonistes que en formen part i intervenen en la comunitat.

La clau de tot procés d’acció comunitària és aconseguir un punt de trobada i mobilització entre els diferents agents comunitaris:

flecha Ciutadania

flecha Recursos professionals i tècnics

flecha Administracions

 

Això permetrà aconseguir un municipi saludable en què:

  1. Milloren les condicions de vida de les persones.
  2. Es reforcen els vincles i la cohesió social.
  3. Es potencien les capacitats d’acció individual i col•lectiva.
  1. Reforçar les xarxes comunitàries existents o posar-les en marxa si no n’hi ha.
  2. Promoure les intervencions comunitàries que es duen a terme o participar-hi.
  3. Reforçar les actuacions derivades de les intervencions.
  4. Posar en marxa circuits àgils d’intervenció des dels serveis socials.
  5. Reforçar les relacions amb els diferents agents de la zona (salut, educació, serveis socials, urbanisme, medi ambient…).
  6. Enriquir el mapa d’actius amb la participació de la comunitat.

Generalment no es comença des de zero. En la majoria de barriades i municipis ja hi ha persones, entitats, institucions, projectes i accions saludables en marxa, com ara rutes saludables, camins escolars, etc. Per això, la nostra primera tasca és cercar allò que ja es fa i crear-hi aliances.

AQUESTS MUNICIPIS JA S’HI HAN ADHERIT

Vuit municipis de les Illes Balears estan adherits a la Xarxa d’Estratègia de Salut Local: Alaior, Alcúdia, Esporles, Maó, Marratxí, Palma, Sant Antoni de Portmany i Santa Eulària des Riu.