ESTRATÈGIA SALUT EN TOTES LES POLÍTIQUES A LES ILLES BALEARS

Per implementar amb èxit l’estratègia Salut en Totes les Polítiques (SeTP) a les Illes Balears, cal entendre que les polítiques de salut, per si mateixes, no poden influir en els determinants socials de salut sinó assumir un lideratge compartit per abordar-los; per això són necessàries estratègies, accions i iniciatives coordinades amb altres àmbits polítics.

La Conselleria de Salut i Consum de les Illes Balears, com a garant de la salut de la població, ha de fomentar aquestes sinergies i vigilar les iniciatives que des d’altres sectors afectin la salut de la població.

El 2016 es va posar en marxa l’Estratègia Social de Promoció de la Salut de les Illes Balears (2016-2026), on s’incorpora aquesta línia d’actuació com a eina de promoció de la salut. Aquest enfocament implica la integració de diferents sectors, amb un mandat governamental, processos participatius, transparència i rendició de comptes.

SIS LÍNIES D’ACTUACIÓ CLAU PER POSAR EN MARXA L’ESTRATÈGIA SeTP
L’ESTRATÈGIA SeTP

Les línies d’actuació clau per posar en marxa aquesta estratègia (Health in All Policies Framework for Country Action) es detallen a continuació (columna «línies d’actuació») i són recollides a l'Estratègia Social de Promoció de la Salut de les Illes Balears, «Feim salut, faig salut» (2016-2026):

 
Línies d’actuació clau per posar en marxa l’enfocament SeTP
Objectius i línies d’actuació de l’Estratègia Social de Promoció de la Salut de les Illes Balears 2016-2026
1
ESTABLIR NECESSITATS I PRIORITATS
AC.10. Identificar polítiques susceptibles d’avaluar l’impacte en salut, analitzar-les i prioritzar-les en relació amb els ODS.
2
PLANIFICAR UN MARC D’ACCIÓ
Marc dels determinants socials en salut
AC.5. Identificar els determinants socials de la salut basats en l’evidència i revisar-ne l’impacte en salut.
AC.6. Analitzar la situació dels determinants socials amb impacte en la salut de la població de les Illes Balears.
3
IDENTIFICAR ESTRUCTURES I PROCESSOS DE SUPORT
AC.9. Constituir una comissió intergovernamental amb representants de les diferents conselleries, consells insulars i ajuntaments.
4
FACILITAR L’AVALUACIÓ I COMPROMÍS
AC.12. Avaluar l’impacte en la salut de les polítiques prioritzades.
5
MONITORATGE, AVALUACIÓ I PRESENTACIÓ D’INFORMES
AC.7. Identificar una bateria d’indicadors per monitorar els determinants socials de la salut a les Illes Balears.
6
CAPACITACIÓ I HABILITATS
OE.6. Capacitar els polítics, gestors i professionals per promoure, implementar i avaluar l’Estratègia SeTP en el seu àmbit d’actuació. AC.17. Oferir formació sobre els determinants socials de la salut, SeTP i l’avaluació de l’impacte a la salut als diferents nivells de l’Administració i dirigida tant a polítics com a gestors i tècnics.