QUÈ ÉS LA INSUFICIÈNCIA CARDÍACA?
És una malaltia que es produeix per un defecte de l’estructura o de la funció cardíaca que fa que el cor no pugui aportar als teixits de l’organisme l’oxigen que necessiten per funcionar amb normalitat.
3 PREGUNTES SOBRE LA INSUFICIÈNCIA CARDÍACA
Quina és la causa de la insuficiència cardíaca?
La més freqüent és que el cor insuficient tengui una malaltia o una lesió, és a dir, el més habitual és que la causa de la insuficiència cardíaca es trobi en el mateix cor.
Malalties de les artèries coronàries (cardiopatia isquèmica)
És el que es denomina infart agut de miocardi o angina de pit.
Hipertensió arterial
Si la pressió arterial és alta, el cor ha de bombar amb més força perquè la sang circuli per tot l’organisme. Si aquesta situació es perpetua en el temps, el cor augmenta de grandària i perd elasticitat per generar la força necessària. Aquest cor més rígid pot arribar a perdre la capacitat per emmagatzemar la quantitat de sang necessària per impulsar-la en cada batec.
Alteració del múscul cardíac
Pot ser causada per miocardiopaties (el cor es fa més rígid o bé es dilata) o per miocarditis (es produeix una inflamació aguda del múscul, freqüentment provocada per infeccions víriques).
Malalties de les vàlvules cardíaques (valvulopaties)
La sang flueix a través del cor cap a les artèries. Les vàlvules cardíaques controlen aquest flux obrint-se perquè la sang passi endavant i tancant-se una vegada que n’ha sortit la sang, per evitar que torni enrere. En el cas de qualsevol defecte de les vàlvules que faci que no es tanquin o s’obrin completament, el cor ha de treballar més i amb més dificultat i, a la llarga, no aconsegueix fer-ho de forma eficaç.
Trastorns del ritme cardíac (arrítmies)
Les arrítmies poden donar-se per un augment del ritme del cor (taquicàrdia), per un alentiment (bradicàrdia) o per l’aparició de batecs ocasionals en el curs d’un ritme normal (extrasístoles).
Malalties congènites del cor
Quan el cor i les cavitats d’aquest no s’han format correctament, el flux de la sang funciona anormalment.
Malalties pulmonars
Aquestes malalties poden provocar dificultat tant per inspirar l’oxigen com per eliminar el diòxid de carboni. En aquest cas, la sang conté menys oxigen i el cor ha de bombar amb més força per transportar-lo a l’organisme, cosa que pot originar la insuficiència cardíaca.
Dany tòxic
Per abús de substàncies com l’alcohol, la cocaïna, etc.
Algunes malalties cròniques
La diabetis, l’hipotiroïdisme i el virus de la immunodeficiència humana o (VIH) poden influir en l’aparició de la insuficiència cardíaca.
Quins són els símptomes de la insuficiència cardíaca?
Els símptomes que presenta la persona amb insuficiència cardíaca són molt variables. Hi ha temporades en què es troba bé i fa una vida pràcticament normal, i altres dies en què es troba més malament.
Símptomes respiratoris
Dispnea (sensació de falta d’aire o dificultat per respirar), ortopnea (falta de respiració o problemes respiratoris quan estam ajaguts), dispnea paroxística nocturna (crisi de dificultat respiratòria aguda, que sol aparèixer quan dormim, que acaba per despertar-nos i que millora quan seim amb les cames penjant), sibilàncies (sons aguts, com xiulets, que es produeixen durant la respiració quan les vies respiratòries estan parcialment bloquejades) y tos nocturna.
Cansament i fatiga
Tardam més temps a recuperar-nos de l’exercici que feim i hi tenim menys tolerància.
Edema de membres inferiors
Inflamació produïda per la disminució de la capacitat del cor de bombar sang de manera eficaç, motiu pel qual la sang pot retrocedir cap a les cames, els turmells i els peus.
Altres símptomes
Decaïment, palpitacions, augment de pes, mareig o confusió, sobretot en persones ancianes.
Té tractament o cura?
La insuficiència cardíaca és una malaltia crònica que requereix control tota la vida, una vegada iniciada. No obstant això, amb tractament els símptomes es poden alleujar, la qual cosa millora la qualitat de vida de les persones que tenim aquesta malaltia.
Tractament farmacològic
L’objectiu és controlar la simptomatologia, prevenir les descompensacions, alentir el progrés de la malaltia i augmentar la qualitat de vida per mantenir una vida tan normalitzada com sigui possible dins les circumstàncies concretes.
Exercici físic
L’ideal és fer exercici físic cada dia i adaptat a les nostres capacitats. Convé que sigui un exercici progressiu i d’activitat aeròbica de baixa o mitjana intensitat que puguem dur a terme durant un període «llarg»: caminar per terreny pla, colcar amb bicicleta, nedar, ballar, etc., a un ritme que ens permeti seguir mentre mantenim una conversa. També es recomanen exercicis de força lleu i moderada, i evitar els de força màxima (CrossFit, aixecar molt de pes, etc.).
Dieta
Seguir una alimentació sana i mantenir un pes adequat és important per a totes les persones, i encara més si tenim insuficiència cardíaca. Un exemple d’alimentació cardiosaludable és la dieta mediterrània, ja que ajuda a controlar l’obesitat i a reduir el colesterol, el sucre i la tensió arterial. Tot això ajuda que les artèries es mantenguin més joves i que funcionin més bé.
Maneig de l’estrès i relaxació
L’estrès és una reacció normal del cos per afrontar reptes de la vida. Una mica d’estrès és positiu i massa és perjudicial. És important saber que determinades situacions i determinades formes d’afrontar la vida s’acompanyen de més risc d’estrès perquè comporten una càrrega emocional considerable.
En la insuficiència cardíaca és recomanable controlar l’estrès, ja que el cor treballa de forma més intensa en situacions estressants i que ens produeixen ansietat. L’estrès pot produir trastorns psíquics i físics que poden afectar la nostra qualitat de vida. Us recomanam que consulteu l’apartat vull sentir-me més bé, de l’apartat «Ciutadania Activa» d’EinaSalut.
7 FACTORS QUE PUC MODIFICAR PER A
MILLORAR LA MEVA CONDICIÓ COM A PERSONA AMB INSUFICIÈNCIA CARDÍACA
És la mesura més eficaç. Retarda la pèrdua de funció pulmonar i millora la supervivència, fins i tot en persones amb insuficiència cardíaca.
La dieta mediterrània és el nostre exemple més gran d'alimentació saludable. A més, és molt recomanable mantenir-se en un pes adequat.
Evitar ambients contaminats
Llocs on es fumi o es pugui produir inhalació de fums.
Vacunació
Es recomana seguir les indicacions del calendari vacunal de la Conselleria de Salut de les Illes Balears. Consulta amb el teu equip de salut.
Prendre adequadament la medicació pautada i conèixer-ne els efectes
Per poder gestionar efectes secundaris i evitar abandonaments innecessaris.
Reconéixer les descompensacions o empitjorament dels símptomes
Per poder realitzar una atenció primerenca i evitar complicacions més greus.
És recomanable que l’evitem en la mesura del que puguem mitjançant la pràctica de la relaxació, respiracions profundes o activitats com el ioga i el taitxí
VOLS ESTAR MILLOR?
3 RAONS PER SER UN/A
PACIENT ACTIU/VA
Podràs ser més independent i millorar la teva autoestima
Podràs guanyar en autonomia i millorar el dia a dia del teu problema de salut gràcies als coneixements i habilitats que adquiriràs si participes en el Programa
Et sentiràs millor
Podràs millorar el control de la teva malaltia en aplicar els hàbits saludables que promou el Programa
Podràs compartir la teva experiència amb altres persones
Tindràs l'ajuda d'altres persones amb la teva mateixa malaltia i de professionals sanitaris per resoldre els teus dubtes i compartir experiències.
APUNTA'T A UN TALLER
Consten de 6 sessions per entendre i conviure millor amb la teva malaltia.
En el taller s’aborden conjuntament tant la insuficiència cardíaca com la cardiopatia isquèmica
Tractarem els aspectes següents:
Viure amb la insuficiència cardíaca
Despertant emocions
Afrontament de la malaltia i autocures
Estil de vida i hàbits saludables
Activitat física i tractament
La realitat que m'envolta i complicacions de la malaltia
Pla d'acció

