Què és una cardiopatia isquèmica?

La cardiopatia isquèmica és una malaltia amb una elevada prevalença a tot el món, amb una important mortalitat i afectació de la qualitat de vida de les persones que la patim.

Per poder funcionar de forma adequada, el cor necessita una aportació d’oxigen i nutrients a través de la sang, en el seu cas a través de les artèries denominades coronàries. L’obstrucció d’aquestes artèries provoca que el cor no rebi l’oxigen i els nutrients necessaris per funcionar correctament i en disminueixi la capacitat per bombar sang, a més de provocar alteracions en el ritme dels batecs (arrítmies).

En general, no produeix símptomes fins que l’artèria s’ha estretit massa o per complet, de manera que moltes persones no sabem que en tenim fins que presentam una emergència cardíaca.

3 PREGUNTES SOBRE LA CARDIOPATIA ISQUÈMICA

Quins són els símptomes de la cardiopatia isquèmica?

Els símptomes depenen del tipus de cardiopatia isquèmica que tinguem i van des de l’angina de pit fins a un infart.

flecha
Angina de pit estable

El dolor de pit (centrotoràcic, darrere l’estèrnum) apareix en fer exercici físic o amb determinades emocions, i pot estendre’s a altres parts del cos (coll, mandíbula, espatlla i cara interna del braç esquerre, esquena, zona de l’estómac, etc.), amb una durada entre un i quinze minuts, i desapareix en repòs o amb medicació (nitroglicerina). Generalment, les persones que n’hem patit la descrivim més com una molèstia o malestar toràcic que com a dolor en si. Sol aparèixer quan hi ha una estenosi (estretor) superior al 70 % en una artèria coronària.

flecha
Angina de pit inestable

El dolor de pit apareix en repòs, comença al centre del pit, tendeix a anar en augment i també pot estendre’s a altres parts del cos, per mantenir més de vint minuts. Requereix atenció sanitària i tractament farmacològic, ja que, si no es tracta urgentment, pot arribar a produir un infart agut de miocardi o mort sobtada. Sol estar provocada per la formació d’un trombe no oclusiu sobre una placa d’ateroma, que és una massa de colesterol i altres substàncies que s’acumula a les parets de les artèries.

flecha
Infart agut de miocardi

El dolor és intens, amb sensació de mort imminent i opressió al pit que pot irradiar-se a altres llocs del cos. Requereix atenció hospitalària urgent. El provoca l’oclusió brusca de la circulació de la sang en una artèria coronària, la majoria de les vegades pel trencament d’una placa d’ateroma i la formació d’un trombe oclusiu.

flecha
Angina de pit variant

El dolor que produeix sol ser molt intens i s’alleuja amb medicació. La sol provocar l’espasme transitori d’una artèria coronària, normalment sobre una placa d’ateroma.

Com es diagnostica?

La cardiopatia isquèmica es diagnostica generalment en les fases agudes, per la simptomatologia de dolor toràcic que presentam. A les persones en qui se sospita d’una angina estable, a més, se’ns sol fer un electrocardiograma.

flecha
Electrocardiograma

Registre de l’activitat elèctrica del cor a través d’uns adhesius amb elèctrodes que s’aferren a la pell.

flecha
Analítica de sang

Es poden detectar alteracions en l’analítica que indiquen que s’ha produït un infart agut de miocardi; els resultats poden no ser immediats, sovint cal esperar algunes hores per obtenir-los.

flecha
Radiografia de tòrax

A través d’aquesta es pot observar la grandària del cor, les grans artèries toràciques i si els pulmons estan embassats.

flecha
Ecocardiografia

Permet veure la grandària, la forma i el moviment del cor mitjançant ultrasons.

flecha
Angiografia coronària

A través de contrast iodat (medicació que s’injecta al torrent sanguini i que permet veure la circulació sanguínia mitjançant aparells de rajos x) es poden observar les artèries coronàries i si aquestes funcionen correctament o si estan obstruïdes o semiobstruïdes; genera imatges tridimensionals.

flecha
Ergometria o prova d’esforç

És un tipus de prova en la qual, per mitjà del monitoratge (control de ritme cardíac, tensió arterial i oxigen en sang durant la prova), els pacients feim activitat física contínua en una cinta o bicicleta estàtica per observar si iniciam dolor durant l’exercici, i per valorar la resposta elèctrica del nostre cor.

flecha
Arteriografia coronària o cateterisme cardíac

És el mètode més utilitzat per diagnosticar les estretors a les artèries coronàries i, a més, s’empra per tractar-les amb la dilatació i la col•locació de stents (petit tub de malla elàstica biocompatible, sense possibilitat de rebuig) que es col•loquen als vasos sanguinis que s’han obstruït per mantenir-ne el funcionament correcte.

Té tractament?

L’objectiu fonamental del tractament a llarg termini és evitar nous episodis cardíacs, per a la qual cosa cal combinar el tractament farmacològic amb hàbits de vida saludables, canviant conductes de risc per conductes generadores de salut. És crucial complir el tractament que ens han prescrit.

Pel que fa al tractament quirúrgic, convé indicar que la revascularització coronària (corregir les estretors de les artèries coronàries) es pot dur a terme mitjançant el cateterisme cardíac o mitjançant un bypass, cirurgia consistent a agafar un vas sanguini sa d’una altra part del cos (per exemple, de la cama o del braç) i connectar-lo a la coronària obstruïda per davall i per damunt la zona taponada, de manera que la sang circuli pel vas implantat, a fi d’evitar l’oclusió i arribar a irrigar tot el múscul cardíac. Aquesta cirurgia no guareix la malaltia que causa la cardiopatia isquèmica (ateroesclerosi), però n’alleuja els símptomes i redueix el risc de morir a causa d’un infart agut de miocardi.

És important assenyalar que la incidència de processos coronaris augmenta ràpidament amb l’edat.

Aprendre a autocuidar-nos i a controlar la malaltia, seguir els consells dels professionals sanitaris i introduir alguns canvis o adaptacions en la nostra rutina diària, ens ajudaran a aconseguir un major benefici del tractament i a sentir-nos més bé.

7 FACTORS QUE PUC MODIFICAR PER A
MILLORAR LA MEVA CONDICIÓ COM A PERSONA AMB CARDIOPATÍA ISQUÉMICA

flecha

No fumar

És la mesura més eficaç. Retarda la pèrdua de funció pulmonar i millora la supervivència, fins i tot en persones amb cardiopatía isquémica.

flecha

Exercici físic

Evitar el sedentarisme i fer activitat física d'acord amb el nostre estat de salut.

flecha

Alimentació saludable

La dieta mediterrània és el nostre exemple més gran d'alimentació saludable. A més, és molt recomanable mantenir-se en un pes adequat.

flecha

Evitar ambients contaminats

Llocs on es fumi o es pugui produir inhalació de fums.

flecha

Vacunació

Es recomana seguir les indicacions del calendari vacunal de la Conselleria de Salut de les Illes Balears. Consulta amb el teu equip de salut.

flecha

Prendre adequadament la medicació pautada i conèixer-ne els efectes

Per poder gestionar efectes secundaris i evitar abandonaments innecessaris.

flecha

Reconéixer les descompensacions o empitjorament dels símptomes

Per poder realitzar una atenció primerenca i evitar complicacions més greus.

flecha

Evitar l’estrès

És recomanable que l’evitem en la mesura del que puguem mitjançant la pràctica de la relaxació, respiracions profundes o activitats com el ioga i el taitxí

3 RAONS PER SER UN/A
PACIENT ACTIU/VA

1

Podràs ser més independent i millorar la teva autoestima

Podràs guanyar en autonomia i millorar el dia a dia del teu problema de salut gràcies als coneixements i habilitats que adquiriràs si participes en el Programa

2

Et sentiràs millor

Podràs millorar el control de la teva malaltia en aplicar els hàbits saludables que promou el Programa

3

Podràs compartir la teva experiència amb altres persones

Tindràs l'ajuda d'altres persones amb la teva mateixa malaltia i de professionals sanitaris per resoldre els teus dubtes i compartir experiències.

APUNTA'T A UN TALLER

Consten de 6 sessions per entendre i conviure millor amb la teva malaltia.
En el taller s’aborden conjuntament tant la insuficiència cardíaca com la cardiopatia isquèmica
Tractarem els aspectes següents:

Viure amb la cardiopatia isquèmica

Despertant emocions

Afrontament de la malaltia i autocures

Estil de vida i hàbits saludables

Activitat física i tractament

La realitat que m'envolta i complicacions de la malaltia

Pla d'acció

background

DESCOBREIX MÉS SOBRE LA CARDIOPATIA ISQUÈMICA