QUÈ SÓN LES MALALTIES INFLAMATÒRIES ARTICULARS?
Les malalties inflamatòries articulars (MIA) constitueixen un grup nombrós de trastorns que afecten de manera genèrica l’aparell locomotor o sistema musculoesquelètic, el qual es compon bàsicament dels ossos, els músculs, els tendons i les articulacions, i que no es relacionen directament o de forma immediata amb un traumatisme. Inclouen les malalties autoimmunes (aquelles en què el sistema de defensa ataca els teixits sans) que afecten el teixit connectiu (teixit distribuït per tot l’organisme que desenvolupa funcions mecàniques: carcassa, sosteniment, etc.).
Algunes malalties inflamatòries articulars poden cursar amb artritis, és a dir, la inflamació d’una o més articulacions, com és el cas de l’artritis reumatoide. Es diferencien d’altres malalties reumàtiques que no són de caràcter inflamatori, com l’osteoporosi, que afecta l’estructura òssia, o l’artrosi, que és la malaltia reumàtica més freqüent i que afecta els cartílags.
5 PREGUNTES SOBRE LES MALALTIES INFLAMATÒRIES ARTICULARS
Quantes malalties reumàtiques hi ha?
En l’actualitat es coneixen més de dues-centes malalties reumàtiques que, per simplificar, podríem classificar en:
Malalties inflamatòries articulars, artritis reumatoide, espondilitis anquilosant, malaltia de Sjogren, lupus eritematós, artritis reactives, etc.
Reumatismes degeneratius, com l’artrosi, que comporta el desgast de les articulacions i del cartílag articular.
Malalties metabòliques òssies, com l’osteoporosi, en què es produeix una fragilitat dels ossos que pot comportar fractures de forma espontània.
Reumatismes per microcristalls, com la gota. La produeix l’acumulació de cristalls microscòpics d’àcid úric a l’interior de l’articulació, fet que provoca inflamació i dolor.
Reumatismes de parts toves, com la tendinitis o la bursitis. Aquestes malalties solen afectar les estructures situades al voltant d’articulacions, tendons, músculs o lligaments.
Reumatisme no articular generalitzat, com la fibromiàlgia, que es caracteritza per un dolor musculoesquelètic difús que en alguns casos pot resultar invalidant.
Quins són els símptomes de les malalties inflamatòries articulars?
Les malalties inflamatòries articulars es poden manifestar de diferents maneres. En general, els símptomes són variats, depenent de la malaltia i de cada persona, ja que cadascuna la pateix de manera diferent.
Els símptomes més freqüents són:
- Dolor articular o al voltant de l’articulació
- Inflamació articular
- Rigidesa matutina de les articulacions afectades
- Fatiga, cansament o malestar general
- Formigueig o sensació de coïssor articular
- Alteracions del son
A més, les malalties inflamatòries articulars poden ocasionar una gran varietat de símptomes, que en poden dificultar el diagnòstic.
Quina és la causa de les malalties inflamatòries articulars?
Les causes són múltiples. Les malalties reumàtiques es produeixen per la interacció de factors relacionats amb la persona com la raça, el sexe, la genètica, l’alimentació; factors ambientals, com les infeccions, o els tòxics, com el tabac i l’alcohol.
No hi ha una causa clara que origini les malalties inflamatòries articulars, per això és tan difícil prevenir-les, tot i que és clar que una vida saludable en què estigui present la dieta mediterrània, el control del pes, l’activitat física, i en què s’eviti l’alcohol i el tabac, poden ajudar-nos a disminuir el desencadenament.
¿Com es diagnostiquen les malalties inflamatòries articulars?
El diagnòstic precoç té gran importància perquè, amb un diagnòstic i tractament precoços, es pot evitar la progressió de la malaltia i fins i tot aconseguir-ne la remissió. El diagnòstic sol resultar en ocasions difícil, pel fet que molts dels símptomes són semblants entre les diferents malalties.
L'eina més valuosa per diagnosticar una MIA continua sent l’entrevista clínica i una exploració física. Una vegada s’han fet amb dues, es sol•liciten les proves de laboratori i les proves d’imatge que els professionals considerin adients.
Proves de laboratori: reactants de fase aguda (velocitat de sedimentació i proteïna C reactiva), hemograma, anticossos antinuclears, factor reumatoide, anticossos anticitrulina i de l’antigen HLA B27.
Proves d’imatge:
- Radiografies simples
- Ecografia musculoesquelètica
- Tomografia axial computeritzada (TAC) i la ressonància magnètica nuclear (RM)
- Gammagrafia òssia
¿Quin és el tractament de les malalties inflamatòries articulars?
Avui dia hi ha tractaments molt eficaços per a les malalties inflamatòries articulars, capaços de proporcionar bona qualitat de vida, però encara no existeixen tractaments curatius, motiu pel qual les persones afectades necessiten rebre fàrmacs durant llargs períodes de temps o fins i tot al llarg de tota la vida. És essencial que aquests tractaments s’instaurin com més aviat millor per evitar les seqüeles irreversibles de la malaltia.
És important llançar un missatge d’optimisme per a totes les persones que tenen alguna malaltia inflamatòria articular per 4 motius:
- Per l’esforç que van duent a terme les diferents Administracions Sanitàries per millorar la cura de les malalties inflamatòries articulars i donar resposta a les sol•licituds de pacients i professionals.
- Per la millora en el coneixement dels mecanismes de producció de les malalties inflamatòries articulars.
- Pel gran avanç de la tecnologia i mitjans de diagnòstic.
- Per la incorporació progressiva de medicaments cada vegada més eficaços per aconseguir el control de la malaltia.
7 FACTORS QUE PUC MODIFICAR PER A
MILLORAR LA MEVA CONDICIÓ COM A PERSONA AMB MALALTIES INFLAMATÒRIES ARTICULARS
És la mesura més eficaç. Retarda la pèrdua de funció pulmonar i millora la supervivència, fins i tot en persones amb malalties inflamatòries articulars.
La dieta mediterrània és el nostre exemple més gran d'alimentació saludable. A més, és molt recomanable mantenir-se en un pes adequat.
Evitar ambients contaminats
Llocs on es fumi o es pugui produir inhalació de fums.
Vacunació
Es recomana seguir les indicacions del calendari vacunal de la Conselleria de Salut de les Illes Balears. Consulta amb el teu equip de salut.
Prendre adequadament la medicació pautada i conèixer-ne els efectes
Per poder gestionar efectes secundaris i evitar abandonaments innecessaris.
Reconéixer les descompensacions o empitjorament dels símptomes
Per poder realitzar una atenció primerenca i evitar complicacions més greus.
És recomanable que l’evitem en la mesura del que puguem mitjançant la pràctica de la relaxació, respiracions profundes o activitats com el ioga i el taitxí
VOLS ESTAR MILLOR?
3 RAONS PER SER UN/A
PACIENT ACTIU/VA
Podràs ser més independent i millorar la teva autoestima
Podràs guanyar en autonomia i millorar el dia a dia del teu problema de salut gràcies als coneixements i habilitats que adquiriràs si participes en el Programa
Et sentiràs millor
Podràs millorar el control de la teva malaltia en aplicar els hàbits saludables que promou el Programa
Podràs compartir la teva experiència amb altres persones
Tindràs l'ajuda d'altres persones amb la teva mateixa malaltia i de professionals sanitaris per resoldre els teus dubtes i compartir experiències.
APUNTA'T A UN TALLER
Consten de 6 sessions per entendre i conviure millor amb la teva malaltia.
Tractarem els aspectes següents:
Viure amb les malalties inflamatòries articulars
Despertant emocions
Afrontament de la malaltia i autocures
Estil de vida i hàbits saludables
Activitat física i tractament
La realitat que m'envolta i complicacions de la malaltia
Pla d'acció

