QUÈ ÉS LA MALALTIA RENAL CRÒNICA?
La malaltia renal crònica és la pèrdua gradual de la funció renal.
Els ronyons filtren el rebuig i l’excés de líquids de la sang que després s’eliminen per mitjà de l’orina. A més, ajuden a controlar la pressió arterial, a crear glòbuls vermells i a mantenir la salut dels ossos.
Aproximadament quatre milions de persones tenen malaltia renal crònica a Espanya, amb més freqüència en homes que en dones, i augmenta amb l’edat, i també amb hàbits de vida poc saludables i altres factors de risc com l’obesitat.
A les Illes Balears, la prevalença d’aquesta patologia se situa en sisè lloc en el conjunt estatal.
3 PREGUNTES SOBRE LA MALALTIA RENAL CRÒNICA
Quins són els símptomes de la malaltia renal crònica?
Les persones amb malaltia renal primerenca no solen manifestar cap símptoma, ja que l’organisme pot continuar funcionant amb aparent normalitat, encara que els ronyons perdin part de les seves funcions. A mesura que la malaltia renal progressa, els signes i els símptomes que poden aparèixer són: cansament, peus i mans inflades pel líquid acumulat, pressió arterial alta, picor a la pell, pèrdua d’apetit, nàusees, anèmia, dificultat per dormir, formiguejos i enrampades a la nit, i disfunció erèctil en homes, entre d’altres.
En estats més avançats poden aparèixer manifestacions neurològiques i malaltia cardíaca i dels vasos sanguinis.
Si la malaltia continua empitjorant, pot produir insuficiència renal, cosa que significa que els ronyons ja no treballen prou bé i cal un tractament com la diàlisi o un trasplantament de ronyó.
Quines són les causes de la malaltia renal crònica (MRC)?
Les tres causes més comunes són:
Diabetis
Nivells elevats de glucosa en sang poden danyar els vasos sanguinis dels ronyons. Amb el pas dels anys, l’afecció fa malbé el delicat sistema de filtració dels ronyons i pot causar nefropatia diabètica, disminució de la funció renal i insuficiència renal. La diabetis és un potent factor iniciador de l’MRC.
Hipertensió arterial
La pressió arterial elevada fa que el cor hagi de treballar més durament per enviar la sang oxigenada a tot el cos. Això pot danyar els vasos sanguinis de l’organisme, incloent-hi els vasos sanguinis dels ronyons, cosa que n’altera la capacitat de filtració.
Obesitat
Pot empitjorar la malaltia renal crònica indirectament, induint o empitjorant la diabetis i la hipertensió, o directament, sobrecarregant els ronyons (com més massa corporal, més feina per als ronyons).
Tenc malaltia renal crònica, què he de fer?
És fonamental adoptar un estil de vida saludable dirigit a controlar la pressió arterial, el colesterol i els nivells de sucre en sang. Per això és important seguir una Alimentació saludable, fer exercici regularment, perdre pes si es té sobrepès, deixar de fumar si la persona és fumadora, evitar la ingesta d’alcohol i usar només els medicaments que els professionals de la salut ens indiquin.
Dur a terme una alimentació saludable és fonamental per a totes les persones, però encara més per a les que tenim la malaltia renal crònica. No hi ha una dieta estàndard per a les persones que conviuen aquest problema de salut, ja que depèn de com ens funcionin els ronyons, així que és important que el nostre equip de salut ens assessori individualment.
La funció dels ronyons és netejar la sang dels residus que produeix l’organisme i eliminar l’excés d’aigua en forma d’orina. També produeixen hormones (substàncies que viatgen en la sang i actuen com a missatgeres per al bon funcionament de l’organisme) que mantenen els ossos forts, ajuden a formar les cèl•lules de la sang, etc.
Quan els ronyons no funcionen, cal seguir un tractament que substitueixi la funció que feien: la diàlisi.
Hi ha dues modalitats de diàlisi, i ambdues les cobreix el Servei Públic de Salut:
La diàlisi peritoneal, en la qual el peritoneu (membrana que revesteix la cavitat abdominal) fa de filtre per netejar la sang.
L’ hemodiàlisi, en la qual una màquina amb un filtre extern neteja la sang.
És una intervenció quirúrgica a través de la qual es col•loca un ronyó sa dins el nostre cos. El nou ronyó serveix per reemplaçar la feina dels ronyons danyats i pot provenir d’un donant viu o d’algú que ha mort i volia donar els seus òrgans.
El ronyó trasplantat funciona de forma semblant a un ronyó propi i no cal diàlisi.
7 FACTORS QUE PUC MODIFICAR PER A
MILLORAR LA MEVA CONDICIÓ COM A PERSONA AMB MALALTIA RENAL CRÒNICA
És la mesura més eficaç. Retarda la pèrdua de funció pulmonar i millora la supervivència, fins i tot en persones amb malaltia renal crònica.
La dieta mediterrània és el nostre exemple més gran d'alimentació saludable. A més, és molt recomanable mantenir-se en un pes adequat.
Evitar ambients contaminats
Llocs on es fumi o es pugui produir inhalació de fums.
Vacunació
Es recomana seguir les indicacions del calendari vacunal de la Conselleria de Salut de les Illes Balears. Consulta amb el teu equip de salut.
Prendre adequadament la medicació pautada i conèixer-ne els efectes
Per poder gestionar efectes secundaris i evitar abandonaments innecessaris.
Reconéixer les descompensacions o empitjorament dels símptomes
Per poder realitzar una atenció primerenca i evitar complicacions més greus.
És recomanable que l’evitem en la mesura del que puguem mitjançant la pràctica de la relaxació, respiracions profundes o activitats com el ioga i el taitxí
VOLS ESTAR MILLOR?
3 RAONS PER SER UN/A
PACIENT ACTIU/VA
Podràs ser més independent i millorar la teva autoestima
Podràs guanyar en autonomia i millorar el dia a dia del teu problema de salut gràcies als coneixements i habilitats que adquiriràs si participes en el Programa
Et sentiràs millor
Podràs millorar el control de la teva malaltia en aplicar els hàbits saludables que promou el Programa
Podràs compartir la teva experiència amb altres persones
Tindràs l'ajuda d'altres persones amb la teva mateixa malaltia i de professionals sanitaris per resoldre els teus dubtes i compartir experiències.
APUNTA'T A UN TALLER
Consten de 6 sessions per entendre i conviure millor amb la teva malaltia.
Tractarem els aspectes següents:
Viure amb la malaltia renal crònica
Despertant emocions
Afrontament de la malaltia i autocures
Estil de vida i hàbits saludables
Activitat física i tractament
La realitat que m'envolta i complicacions de la malaltia
Pla d'acció

