MITES I CREENCES
SOBRE L’ALCOHOL

Hi ha una sèrie de creences més o manco esteses a la nostra societat sobre el consum d’alcohol i dels seus suposats beneficis per a la salut. La realitat és molt diferent i convé no només aturar els rumors, sinó compartir les veritats sobre el consum d’alcohol.

La veritat és que només el temps permetrà que el teu cos elimini l’alcohol consumit. Ni vomitar, ni refrescar-se, ni prendre cafè o sortir a prendre l’aire serveixen per eliminar l’alcohol.

Un cafè pot posar-te tens, però no et mantindrà alerta ni restaurarà els sentits que el consum d’alcohol ja ha afectat.

El dany que provoca l’alcohol depèn de la quantitat i de la intensitat. És a dir, com més quantitat, més dany, i la mateixa quantitat concentrada en més poc temps és més perjudicial.

Si beus alcohol cada cap de setmana, corres el risc de convertir-lo en un hàbit, fins al punt que no puguis divertir-te sense beure. Has de tenir en compte que no hi ha cap quantitat segura de consum d’alcohol.

Beure alcohol no és la resposta si estàs decaigut perquè et fa perdre el control sobre les teves emocions i sentiments. Després d’una falsa i brevíssima sensació de benestar, si abans estaves trist o deprimit, aquest estat d’ànim encara s’aguditzarà més.

Tampoc no et restaura l’energia en un moment determinat. La veritat és que beure alcohol et produirà més fatiga física i son, perdràs força i coordinació.

L’alcohol et produeix una sensació momentània de calor perquè dilata els vasos sanguinis i dirigeix la sang cap a la superfície de la pell. En poc temps la temperatura interior del teu cos disminueix i sents més fred. Per això, en situacions d’embriaguesa, cal abrigar la persona i proporcionar-li calor, i no intentar mai deixondir-la amb dutxes fredes.

Diversos estudis han posat de manifest que el consum moderat d’alcohol disminueix el risc de patir malalties del cor. Aquests efectes beneficiosos no han estat clarament provats.

Sí que s’ha provat que el consum d’alcohol té efectes negatius sobre el cor (arítmies, hipertensió), fins i tot en dosis baixes. Per tant, la balança entre el risc i el suposat benefici està clarament inclinada cap al risc.

Pot ser que al principi tenguis la sensació d’eufòria i que perdis l’empegueïment a l’hora de parlar amb qualcú, ballar i fins i tot mantenir relacions sexuals.

La veritat és que tens una percepció distorsionada de la realitat i sota els efectes de l’alcohol pots fer coses que no estaries disposat a fer si no haguessis begut i de les quals et penedeixis (lligar amb algú que en realitat no t’agrada o mantenir relacions íntimes sense protecció, per exemple).

Si aguantes molt d’alcohol pot ser que el teu organisme s’hi hagi acostumat, és a dir, que hagis desenvolupat tolerància a l’alcohol. Això no vol dir que et faci més poc mal, sinó que tens més risc de convertir-te en una persona dependent de l’alcohol.

No hi ha cap relació entre fortalesa i “aguantar” un gran consum d’alcohol.

El consum d’alcohol és més perjudicial en dones que en homes. La raó consisteix en un conjunt de característiques pròpies de les dones, com el pes corporal, la proporció de greix i aigua, els nivells d’enzims...

Les dones són més propenses a patir danys al fetge i a desenvolupar malalties com hepatitis o cirrosi alcohólicas. El consum produeix efectes sobre la funció reproductiva de la dona, pot alterar el cicle menstrual i disminuir la fertilitat.