banner

5 PREGUNTES SOBRE
ELS CEREALS INTEGRALS

El blat i l’arròs són els cereals més consumits a la conca mediterrània, però no són els únics. També són cereals el blat de les Índies, el sègol, la civada, l’espelta, el blat sarraí, l’ordi, el mill i la melca. La quinoa, el fajol, l’amarant i la xia són pseudocereals i tenen una aportació major de proteïnes i greix insaturat que els cereals.

Alguns els consumim principalment en gra, com l’arròs, però també en aliments derivats, com pa, pasta, sèmola, farinetes, flocs, farina o fins i tot en forma de begudes vegetals.

Perquè els cereals i derivats integrals, com que conserven totes les parts del gra (segó, germen i endosperma), aporten més quantitats de fibra, vitamines, minerals i substàncies bioactives que els cereals refinats.

Els cereals integrals i els seus derivats són una font important de proteïnes vegetals, tot just contenen greix i aporten vitamines del grup B, com B1, B2 i B3. Els minerals més destacats que contenen són fòsfor, potassi, ferro, magnesi, zinc, coure i seleni, i en menor quantitat, calci.

Els cereals i grans refinats tenen gairebé les mateixes calories que els integrals, però menys qualitat nutricional i consumir-ne habitualment s’associa a un major risc d’obesitat i sobrepès, i malalties cardiovasculars i metabòliques, com la diabetis tipus 2.

El consum habitual de brioixeria, galetes, pastissos i cereals de berenar, fins i tot quan s’elaboren amb farines integrals, encara són aliments poc saludables, perquè sovint són rics en sucre, sal i greixos poc saludables.

Menjar cereals integrals i els seus derivats s’associa amb menys risc de càncer colorectal, malalties cardiovasculars, càncer, malalties respiratòries, malalties infeccioses i diabetis, i amb menys mortalitat.

El motiu és que els cereals integrals tenen efectes beneficiosos per regular els nivells de glucosa i insulina i els lípids en sang, com també sobre la salut gastrointestinal i la microbiota.

Si no ets una persona amb una malatia celíaca, no has d’eliminar el gluten de la dieta. Alguns cereals com el blat, la civada, l’ordi o el sègol, entre d’altres, contenen gluten, una proteïna que pot ocasionar problemes de salut a les persones amb malaltia celíaca. A la Unió Europea és obligatori declarar en l’etiquetatge la presència d’aquests cereals que contenen gluten o dels seus derivats.

 

COM CONSUMIR MÉS FIBRA A
PARTIR DE CEREALS INTEGRALS
I ELS SEUS DERIVATS

Si substitueixes a poc a poc els aliments refinats pels integrals, serà més fàcil mantenir-los en el temps. Fer-ho de cop et pot ocasionar molèsties digestives per l’efecte de l’alt contingut en fibra d’aquests aliments.

En els teus àpats pots incloure diàriament almanco una varietat integral, ja sigui de pa, pasta o arròs.

T’animam a incloure pa integral en el dinar o el sopar, i substituir a poc a poc les varietats de pa blanc. Els pans semiintegrals amb llavors també poden aportar-te un extra de fibra i nutrients.

Si sols prendre cereals per berenar, substitueix-los per opcions integrals sense sucres afegits, i no triïs cereals integrals ensucrats. És ver que tindran més fibra, però també aporten molt de sucre i solen ser font de sal i greixos poc saludables.

Alterna en els teus berenars pa moreno, pa integral, les galetes integrals d’oli d’oliva o llavors o cereals més poc processats, com flocs de civada, blat de les Índies o musli.

Una dieta rica en fibra també necessita aportació d’hidratació per afavorir el trànsit pel sistema digestiu. Beu aigua en els àpats i al llarg del dia.

No et deixis seduir pel reclam d’aliments poc saludables com la brioixeria, dolços, pastissos, cereals ensucrats, barretes de cereals, etc., que declaren ser rics en fibra, perquè també és molt habitual que siguin rics en sucre, sal o greixos poc saludables.

La dieta rica en fibra a partir d’aliments propis de la dieta mediterrània és la primera opció abans de recórrer a suplements de fibra. Si creus que has de menester un suplement de fibra, consulta-ho amb els professionals d’atenció primària abans de prendre’n.

RECEPTES
MEDITERRÀNIES

  • -->org.dom4j.tree.DefaultDocument@5e3cf611 [Document: name null]<-- -->ca_ES<-- Fava parada

    FAVA PARADA

    Més informació

  • -->org.dom4j.tree.DefaultDocument@513bb37a [Document: name null]<-- -->ca_ES<-- Conserva d'albergínies escabetxades

    CONSERVA D'ALBERGÍNIES ESCABETXADES

    Més informació

  • -->org.dom4j.tree.DefaultDocument@16609686 [Document: name null]<-- -->ca_ES<-- Llegums a la mallorquina

    LLEGUMS A LA MALLORQUINA

    Més informació