banner

EL PLAT
SALUDABLE

COM PLANIFIC EL
DINAR O EL SOPAR PERQUÈ
SIGUIN SALUDABLES?

plato

Fàcil: utilitzant el sistema de plat saludable perquè no t’oblidis d’incloure-hi cap aliment dels quatre grups fonamentals.

A la nostra cultura alimentària, la fruita són les postres del dinar i del sopar.

L’oli d’oliva és el greix principal per cuinar i condimentar en la dieta mediterrània.

Mentre que el plat saludable se centra en el dinar i el sopar d’un dia, la piràmide saludable ho fa en la freqüència de consum diària i setmanal dels aliments. Així, el plat complementaria la piràmide d’alimentació saludable, però no la substituiria.

Amb aquestes proporcions, i sense que els aliments hagin d’estar físicament en la seva part del plat, poden fer-se una gran varietat de receptes, presentacions i combinacions, per preparar menús d’un plat únic amb postres o els que es componen de dos plats i postres.

LES HORTALISSES SÓN LA MAJOR PROPORCIÓ DEL PLAT

COM ÉS EL PLAT
SALUDABLE

plato

VERDURES
+

GRANS
INTEGRALS
+

FRUITA
+

PROTEÏNA
SALUDABLE
+

veritas

Harvard T.H. Chan School of Public Health
The Nutrition Source

www.hsph.harvard.edu/nutritionsource
veritas

Harvard Medical School
Harvard Health Publications

www.health.harvard.edu/

MOU-TE PER
LA TEVA SALUT!

plato
OLI D’OLIVA

Utilitza oli d’oliva per cuinar, en ensalades i a taula. Limita la mantega i la margarina.

aceite flecha-izquierda
AIGUA
agua flecha-derecha

Beu aigua, te o cafè sense sucre. Màxim un tassó petit de suc de fruita al dia i dues racions de lactis diàries, i limita les begudes ensucrades.

Com més varietat de verdures, millor. Trieu les verdures de temporada.

Menja una varietat de cereals integrals, com pa integral i pa moreno, pasta integral i arròs integral. Limita els cereals refinats (arròs blanc, pa blanc).

Menja molts tipus de fruita de tots els colors. Trieu les fruites de temporada.

Tria peix, aus, llegum i nous. Limita la carn vermella i el formatge. Evita la cansalada, els embotits i altres carns processades.

Harvard T.H. Chan School of Public Health
The Nutrition Source

www.hsph.harvard.edu/nutritionsource

Harvard Medical School
Harvard Health Publications

www.health.harvard.edu/

MOU-TE PER
LA TEVA SALUT!

4 COMBINACIONS
SALUDABLES PER
DINAR I SOPAR

Ensalada de tomàtiga i alvocat, i guisat de llenties amb espinacs i arròs. Taronja, aigua i pa moreno. Oli d’oliva.

1º) Ensalada de tomàtiga i alvocat

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plus

2º) Guisat de llenties amb espinacs i arròs

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plus

3º) Postres

equal

Aconsegueixes un menú complet saludable

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

1º) Ensalada de tomàtiga i alvocat

2º) de llenties amb espinacs i arròs

3º) Postres

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plato

VERDURES
+

GRANS
INTEGRALS
+

FRUITA
+

PROTEÏNA
SALUDABLE
+

Macarrons amb carxofes i pesto d’ametles, salmó a la papillota amb escalivada; maduixes, pa moreno i aigua. Oli d’oliva.

1º) Macarrons amb carxofes i pesto d’ametles

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plus

2º) Salmó a la papillota amb escalivada

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plus

3º) Postres

equal

Aconsegueixes un menú complet saludable

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

1º) Macarrons amb carxofes i pesto d’ametles

2º) Salmó a la papillota amb escalivada

3º) Postres

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plato

VERDURES
+

GRANS
INTEGRALS
+

FRUITA
+

PROTEÏNA
SALUDABLE
+

Trempó de ciurons, pa moreno, síndria i aigua. Oli d’oliva.

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

Trempó de ciurons, pa moreno, síndria i aigua. Oli d’oliva.

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plato

VERDURES
+

GRANS
INTEGRALS
+

FRUITA
+

PROTEÏNA
SALUDABLE
+

Guisat de patates i sípia, raves, pa moreno, taronja i aigua. Oli d’oliva.

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

Guisat de patates i sípia, raves, pa moreno, taronja i aigua. Oli d’oliva.

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua

OLI D’OLIVA

aceite

AIGUA

agua
plato

VERDURES
+

GRANS
INTEGRALS
+

FRUITA
+

PROTEÏNA
SALUDABLE
+