
EL PLAT
SALUDABLE
COM PLANIFIC EL
DINAR O EL SOPAR PERQUÈ
SIGUIN SALUDABLES?

Fàcil: utilitzant el sistema de plat saludable perquè no t’oblidis d’incloure-hi cap aliment dels quatre grups fonamentals.

A la nostra cultura alimentària, la fruita són les postres del dinar i del sopar.

L’oli d’oliva és el greix principal per cuinar i condimentar en la dieta mediterrània.
Mentre que el plat saludable se centra en el dinar i el sopar d’un dia, la piràmide saludable ho fa en la freqüència de consum diària i setmanal dels aliments. Així, el plat complementaria la piràmide d’alimentació saludable, però no la substituiria.
Amb aquestes proporcions, i sense que els aliments hagin d’estar físicament en la seva part del plat, poden fer-se una gran varietat de receptes, presentacions i combinacions, per preparar menús d’un plat únic amb postres o els que es componen de dos plats i postres.
LES HORTALISSES SÓN LA MAJOR PROPORCIÓ DEL PLAT
COM ÉS EL PLAT
SALUDABLE

VERDURES
+
GRANS
INTEGRALS
+
FRUITA
+
PROTEÏNA
SALUDABLE
+

Harvard T.H. Chan School of Public Health
The Nutrition Source

Harvard Medical School
Harvard Health Publications
MOU-TE PER
LA TEVA SALUT!
Utilitza oli d’oliva per cuinar, en ensalades i a taula. Limita la mantega i la margarina.




Beu aigua, te o cafè sense sucre. Màxim un tassó petit de suc de fruita al dia i dues racions de lactis diàries, i limita les begudes ensucrades.
Com més varietat de verdures, millor. Trieu les verdures de temporada.
Menja una varietat de cereals integrals, com pa integral i pa moreno, pasta integral i arròs integral. Limita els cereals refinats (arròs blanc, pa blanc).
Menja molts tipus de fruita de tots els colors. Trieu les fruites de temporada.
Tria peix, aus, llegum i nous. Limita la carn vermella i el formatge. Evita la cansalada, els embotits i altres carns processades.

Harvard T.H. Chan School of Public Health
The Nutrition Source

Harvard Medical School
Harvard Health Publications